söndag 1 februari 2015

Klassiker av TindraONKEL TOMS STUGA

Jag har läst boken Onkel Toms stuga av Harrriet Beecher Stowe. Harriet föddes i Litchfield, Conneticut i Amerika. Den 14 juni 1811.  Hon hade 6 syskon. De var Charles, Henry, Geogiana, Elizia, Samuel och Fredrich. Hennes föreldrar var Roxana och Lyman Beecher. 
Källa
            Hon var gift med Calvin Ellis Stowe(1836-1886). Hon var författare men bara ut böckerna Onkel Toms stuga och The key to Onkel Toms stuga.  Onkel Toms stuga illustrerades av Tor Morisse. Och sedan återberättad av Maj Bylock. Det menas att hon har tagit ut de viktigaste ur boken.  Orgialet har 332 sidor. Men den återberättade som jag har läst är det 81 sidor. Boken kom ut den 20 mars 1852. Genren är en klassiker och temat är äventyr och sorligt. Orginalet har säljts över 300 000 exemplar bara i USA.

           Boken utspelar sig på 1800- talet ungefär. I vissa delar i Amerika pågick slaveri. Slavarna påstogs vara mindre värda och kunde tillexempel utsättas för misshandel till döds. Från 18 december 1852 var de förbjudet att misshandla dom stackars slavarna. Ur mitt perspektiv så var de till stor hjälp att boken kom så alla fick läsa hur slavarna utsattes för. Slavarna kom från Afrika och lastades i tunnor. Färden kunde ta 1-2 månader.

           Huvudpersonen i boken heter Tom och han har en hustru som heter Chloe. Chloe och Tom har tillsammans 3 små pojkar. Dessa bor på Shelby`s  gård. Chloe är kokerska i de stora huset och Tom tar hand om Shelby`s hästar och så att alla andra slavar ska sköta sig. Shelby`s son lär  En dag kom en kille på besök. Han var rättare sagt en slavhandlare och han pekade på Tom och sa:
           - Han vill jag ha!
           
          Slavhandlaren ville också ha Elizia. Hon hade precis fått sin son Harry. Slavhandlaren ville inte ha barnet. Elizia var piga åt Fru Shelby. Hon blev full av sorg. Slavhandlaren ebjöb mer pengar för Tom och Herr Shelby behövde dom pengarna. Tillslut gav han sig. Herr Shelby lovade att köpa tillbaka honom och Chloe skulle jobba extra. Men hur kunde Herr Shelby bara sälja Tom sådär? Tom var defenetivt den bästa slaven han hade ju aldrig ljugit och ALLTID gjort som Herr Shelby har sagt. Han behövde ju pengarna men endå?
           Påväg till handlen där dom skulle säljas så red dom och åkte till och med båt. På båten hände något hemskt. När Tom precis skulle lägga sig hörde han något.
          
         Han går fram och ser två kroppar. Elizia har dränkt sig med sin son Harry. Medans dom                    fortsatte till handlen så tänkte Tom: Vad ska hända med mig?

Huset var fantastikt. Stort och ståtligt. I mitten var det en kringbyggd gård. Där fanns de en brunn med vit marmor. Vattnet var klart som en kristall och fullt av guldfiskar. De skrimrade som ädelstenar. Två stora apelsinträd gav en stor skugga i den heta solen. Familjen St. Clares bestod av Eva, Herr Clares, Fru Clares, Ofelia och nykomlingen Topsy. Eva var Toms nya vän och hon hade ljust krulligt hår och fina smycken. Tom var mycket nöjd med sin familj men hur hamnade han här?
Jo, det var nämligen så att på båten till handlen hade Eva med de krulliga håret och de fina smyckerna trillat ner i havet. Men Tom räddade henne. Och därefter ville Eva behålla honom. Och såklart så blev de det för herr St. Clares hade inte emot slavar och han kunde ju inte säga nej till hans lilla Eva.
Tiden gick och snart kom nykomligen Topsy. Topsy var en härlig spillevink som hade kommit från föreldrar som var missbrukare. Ofelia, Evas kusin fick fostra upp henne.  Eva lekte gärna med sin nya vän Topsy.


Länk till bilden
Men Eva blev sjuk, allt blev sämre och sämre. Herr Clares och Fru Clares ville inte ge henne några medeciner för dom trodde att hon skulle bli bra. Tillslut blev hon så svag att hon dog. Herr Clares hade blivit så full av sorg s han hade varit med i ett slagsmål och fått en glasflaska i huvudet. Han dog han med. Fru Clares flyttade in till stan. De var bara Tom kvar nu. Ensam står han här nu och vet inte vad som kommer att hända.
Kommer han bli såld igen?
Och isånnafall vad kommer han då?

Jag tycker att Onkel  Toms stuga var en fantastik och väldigt spännande speccielt på slutet eftersom att Eva och Herr Clares dör och då vet man inte vad som kommer hända med Tom. Och då kan man inte sluta för man vet inte vad som kommer hända och läsaren får en inlevelse hur de skulle kunna vara.                                                               


Jag ger boken 7,5 poäng av 10 och ber andra att läsa den eftersom det är en klassiker och jag tycker att den är intressant och som sagt man får en inlevelse hur de var förr. Det är också väldigt bra språk och bra miljöbeskriningar. Därför att man fattar orden och med miljön så är det liksom också att man får upp en bild hur de skulle kunna sett ut.      .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar