söndag 1 februari 2015

Klassiker av Pauline

Jorden runt på 80 dagar

Jag har läst äventyrsklassikern Jorden runt av Jules Verne.

Jules Verne var en fransk författare, men även lite av en vetenskapsman. Han är född den 8 februari 1828 i Nantes, Frankrike och död den 24 mars 125, alltså blev han 77 år.
Jules skrev mest böcker om äventyr och science fiction, men också teaterpjäser. Bortsett från att skriva böcker, så läste han mycket om geografi, naturhistoria och om tekniska och vetenskapliga nyheter och det ledde till att han skrev många romaner om det. Jules Vernes mest kända böcker handlar mycket om resor, de heter Jorden runt på 80 dagar, En världsomsegling under havet och Från jorden till månen.

Miljöbeskrivningarna i boken är ganska bra för det berättas relativt mycket om det ser ut, men jag tycker att det kunde berättas mer om hur klimatet var i länderna de besökte. Han berättar inte om det var varmt eller kallt. Två exempel på miljöbeskrivningar är de djupa grottorna, de hemlighetsfulla gravarna, templen och marknaderna., bördiga plantager med kaffe och bomull.Stora kryddodlingar med pepparbuskar och nejlikor. Djungler med ormar, elefanter och tigrar som vettskrämda flydde när den frustande ånghästen for förbi.

Huvudpersonen i boken är den rika herren Phileas Fogg. Han och hans betjänt Passepartout bestämmer sig för att åka jorden runt. Boken utspelar sig på 1800-talet. De åker mycket båt, men de rider också på en elefant och åker tåg.

Resan börjar i London. I första taget går det bra på resan, och de missar ingen båt. Sedan åker de vidare till Calcutta med tåg. Plötsligt upptäcker konduktören på tåget att det inte finns någon järnväg mer, då får Phileas Fogg och Passerpartout hyra en elefant att rida på genom djungeln hela vägen till Calcutta. På resan möter de en kvinna som heter Aouda. Hon skulle brännas på bål därför att hennes man hade dött. De tog med henne och räddade henne från att dö. Phileas Fogg blir kär i Aouda och hon följer med på resan. De fortsätter tillsammans genom Hongkong, Yokohama, San Francisco och New York. När de nästan är framme i London tror de att de kommer försent. Resan skulle ju bara ta 80 dagar. Anledningen var att Phileas Fogg blev tagen av en detektiv som hade förföljt dem hela tiden. Detektiven trodde att Phileas Fogg hade stulit en hel del pengar. Men sedan kommer detektiven till fängelset och säger att han har tagit fel och att den riktiga tjuven hade gripits, så då släpps Phileas Fogg fri. De skyndar sig med ett tåg men kommer ändå fem minuter för sent. Han hade blivit lovad en stor summa pengar om han kom i tid. Om han inte kom i tid skulle han förlora samma summa pengar. Men sedan så visar det sig att de har räknat fel på en dag. Så de skyndar sig till klubben där han hade sagt till sina vänner att han skulle komma, och Phileas Fogg blir till slut 20 000 pund rikare. Han friar till Aouda och de gifter sig.


Jag tycker att Jorden runt på 80 dagar var bra. Den var spännande och det kändes nästan som om man själv var med på resan. Boken var lättläst men hade några gammeldags ord som jag inte kände till t.ex. pendyl som är en slags klocka. Jag levde mig in i miljöerna och händelserna. Det var lätt att skapa sig en bild av vad som hände på resan. Det  var spännande för att de skulle passa en tid. Man visste inte om de verkligen skulle hinna fram it tid eftersom det blev en del förseningar och han blev tillfångatagen. Jag rekommenderar boken starkt.


Källor: www.wikipedia.org , www.ne.se, boken Jorden runt på 80 dagar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar