söndag 1 februari 2015

Klassiker av Max

MOBY DICK 


Förfataren Herman Melville född 1819-1891 bodde hos en rik familj i Nord Amerika. Pappan var affärsman och tjänade mycket kosing på det, men tillslut gick företaget i konkurs och Herman fick klara sig själv. När Herman hade blivit stor gick han på ett valfångst skepp och blev matros. Herman beskriver sig själv som Ismael, huvudpersonen i boken.

 OM BOKEN 

Bokens början är väldigt bra eftersom man får veta vem Ismael är och hur han har haft det. Efter det får man veta vad han strävar efter och vad han vill. I början träffar Ismael en kannibal som är harpunerare. Hans namn är Queequeg han är stor och kraftig och bär en stor harpun på axeln. De två blir fort vänner även om de inte har så mycket gemensamt. Queequeg och Ismael skriver ett kontrakt på ett valfångst skepp kaptenen är Ahab. När skeppet har varit ute i några dagar så framträder kaptenen med att alla ska svära att hämnas på ”MOBY DICK, DEN VITA VALEN” eftersom Ahab har blivit av med ena benet och vill hämnas på valen. Många i besättningen har hört många berättelser om den vita valen, många tycker att Ahab tar med de på ett självmords uppdrag rakt in i döden. Men Ahab är fast besluten att hämnas på valen.
Källa

Åsikter om boken

Början: Inledningen är bra men får veta vem Ismael och Queequeg är. Gestaltningarna är oerhört bra de beskriver alla miljöer det är mycket bra av författaren det är, lite som en film om man blundar!

Mitten: I mitten är boken okej men inte mer, man börjar sakta tappa taget, man förstår mindre. Gestaltningarna gick nedåt det är det som gjorde att jag tappade taget lite, och som gjorde det tråkigt eftersom jag hade trott att de bra gestaltningarna skulle hålla hela boken.

Slutet: Slutet är nog den delen där det var som värst. Det som var mest störande var att det var öppet slut och det är en av de värsta sakerna jag vet. Eftersom jag vill veta vad som hände med personen, hur det gick och vad som hände.

Avslutning: Själva boken är jätte bra många fina gestaltningar om miljöer, personer och platser. Det som var svårt vad att jag tappade greppet om vad som hände i boken.

 Denna bok skulle jag ge: 7 av 10 R R=REKOMENDERAT Eftersom boken har oerhört bra gestaltningar och beskrivande i meningar där man får mycket inlevelse i boken.

Källor: http://www.wikipedia.se/
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Moby_Dick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar