söndag 1 februari 2015

Klassiker av Sanna

Varghunden


Jag har läst en bok som heter Varghunden. Den boken är skriven av en duktig amerikansk författare som heter Jack London. Jack London föddes den 12 januari år 1876 i San Francisco och han dog den 22 november år 1966 i Glenn Ellen. I hans 80-åriga liv har det hänt mycket. Innan hans författarliv så var han luffare, sjöman och vandrare på fritiden. Det är efter de jobben som han har fått mycket inspiration till många av hans böcker, bland annat klassikern Varghunden som jag har läst.
Länk till Bilden


Boken Varghunden handlar om en varghund som är en blandning av en varg och en hund. Hans mamma är varg och hans pappa är en hund. Varghunden föds uppe bland de snötäckta bergen och han blir snabbt ensam när hans föräldrar och syskor försvinner eller dör. Han hamnar i en indianstam där hans mamma växte upp, där får han mat och lär sig att slåss med indianernas slädhundar. Han får sitt namn Vittand efter sina vita, syl vassa tänder.


Vittand åker med indianledaren in till stan. Där blir han såld till en man, vars namn var `Vackre Smith´ (han är fulast i staden). Vackre Smith blir imponerad av hur grym Vittand är på att slåss, därför låter han Vittand slåss mot alla möjliga olika hundar. Han vinner varje match förutom en där han blir avbruten av att en man ser när Vittand plågas av Vackre Smith. Mannen heter Scott och han får ta över Vittand eftr många om och men. Scott tog mycket väl hand om Vittand och han blir så fäst i Scott. En Dag ska Scott åka iväg ensam till sin familj. Vittand skulle inte åka med, eftersom att han skulle skada djuren som fanns hos Scotts familj. Men Vittand ville inte vara kvar hemma utan Scott, så han hoppade med båten till Scotts familj utan att han såg. Efter båtturen händer spännande saker och det får ni veta om ni läser boken.

Något som jag själv tyckte var bra, var miljö och personbeskrivningarna.  Man förstod i varje kapitel vart det utspelade sig i för miljö. Först utspelar den sig uppe bland bergen och indianerna.  Lite längre fram i boken så flyttas miljön till storstan där det är mycket folk, djur och transporter. I slutet av boken så blir det lugnt och tyst, men ändå händer det lite andra spännande saker. Man förstår bra vem det är som är huvudpersonen (Vittand) och den beskrivs mycket bra och utförligt om hur den ser ut och vilka egenskaper den har. Det finns med många gestaltande meningar som man med sina egna tankar nog tänker så som författaren ville förmedla med dem.


Det var lätt att komma in i boken och man kom in väldigt snabbt. Men det kunde vara lite svåra ord som vi inte använder i sammanhang idag.  Inledningen och titeln var mycket bra beskrivande till handlingen och man förstod snabbt vad boken skulle handla om. Därför rekommenderar jag denna boken till barn/ungdomar  från 9-10 år och uppåt. 

Jag ger denna boken 6,5 av 10.Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jack_London http://commons.wikimedia.org/wiki/Jack_London#mediaviewer/File:JackLondon02.jpeg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar