lördag 31 januari 2015

Klassiker av Jacob

Robinson Crusoe

Robinson Course är en av världens mest lästa böcker. Den är en klassiker som gavs ut 1719. Den handlar om Robinson som är en pojke i England. Han vill gärna ut till havs. En dag får han chansen. Under resan så märker dem ett skepp som förföljer dem. De hissar alla seglen men skeppet kommer ändå ikapp dem. Det är pirater. Alla kastas i fängelse utom Robinson, eftersom kaptenen tänkte att han var stark så att han var bra att ha. En dag så skulle kaptenen ha en fest men han hade inte tid att åka ut och fiska. Då fattade Robinson att hade chansen. Då stack han. 

Han rodde (det var en roddbåt) så fort han kunde och kom undan. Han åkte till någon stans i Afrika och fick hjälp att överleva. Sen kom han till Brasilien och det gick bra för han där han hade stora tobaksfält och blev rik. Efter ett tag fattade han att han behövde slavar så han åkte till Afrika för att köpa några. Men på vägen förliser hans skepp nära en ö. Så han simmar in till ön och övernattar på en strand. Sen bygger han en flotte för att komma ut till skeppet och hämta saker som kan vara bra att ha för att överleva. Han börjar bygga en liten hydda. När han vaknar efter några dagar så är skeppet borta. Han börjar bygga en ny borg på en klippa med bra utsikt och gör veteodlingar. Han har också getter som han inte tänker döda för att han vill klippa dem så han kan få ull så att han kan göra kläder. Han förbereder för att han ska leva ensam på ön hela livet. 

En dag kommer några kanoter från landremsan. Han ser att det är kannibaler och gömmer sig. De hade med sig två människor den av dem lyckades fly och fick bo med Robinson. Kannibalerna kom tillbaka många gånger och varje gång hade de med sig två människor som de festade på hela natten.

Jag tycker att boken var spännande och intressant. För att jag gilla överlevnad och hur han tänker när han bygger allt. Han har ju också väldigt mycket självförtroende och tror att det ska lösa sig.

Jag kommer inte på något sätt att göra det bättre. Språket var ju bearbetat så det var enkelt att läsa.

Detta är en av de bästa böckerna jag har läst för att den var spännande och roligt att se hur han använde det han kunde och utvecklades så att han kunde överleva på en öde ö i 28 år.

Boken får 9 av 10 stjärnor.

 Daniel Defoe


Daniel Defoe är en känd brittisk författare som har skrivit bland annat Robinson Crouse. 
Han föddes 1760 och dog 1831. Hans far var en slaktare som ville att Daniel skulle blir en präst. 
Så blev det dock inte för att när han var 17 år så började han på en exportfirma i London. Där efter gjorde han mycket och jobbade på många olika jobb. Tills han fyllt 35 ägnade han sig åt strumpbranschen och det gick bra för honom tills han gick i konkurs. Då bytte han namn till Defoe istället för Foe. Efter han var 35 så skrev han väldigt mycket. I början skrev han för politiska partier och var en så kallad brödskrivare. Det innebar att han skrev för det parti som betalade bäst. Man tror att han har författat över 250 skrifter.

 En av skrifterna gjorde så att han fick tillbringa tre dagar vid skampålen och ett halvt år i Newgate-fängelset. Den skriften som han fick straffet för heter ”The shortest way whit dissterns” den handlade om hur England på kort tid skulle bli av med alla sina problem. Det gillade inte regeringen eller de som styrde landet så han fick sitta i fängelse. Åren 1704-1713 var han redaktör för den politiska tidsskriften ”The Review”. Sen fortsatte han med journalistik i stort sett hela sitt liv.

Men när han var i 60-års åldern så lämnade han sin familj och gömde sig. Då skrev han sitt mest kända verk som Robinson Crouse. Som på bara några år blev lika vanlig som ”The pilgrim`s progress”(en kristens resa som handlar om välfärden). Till Robinson Crouse fick han inspiration av en skotsk man som hade blivit strandsatt på en öde ö. Den mannen bodde bara där i 3 år innan han blev räddad. 

Här är en målning på Daniel: 
Bildens skapare Källor: http://www.alex.se/Alex/LexiconWriterArticle.asp?WriterId=386
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/I%C3%A5ng/daniel-defoe


Länk till Bild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar