torsdag 27 november 2014

Dags att börja arbeta med klassiker


Nu är det dags för dig i 6:an att börja jobba med klassikerna som du läst. Din uppgift består av att göra en presentation av en av böckerna på klassikerbloggen. Du ska även leta fakta och berätta kort om författaren. I vilken form du vill presentera bestämmer du helt själv. Du kan göra:
 • ett blogginlägg i text och bild
 • en radiopodd
 • en film - iMovie, Puppet Pals eller något annat filmprogram
 • en Power Point med ljud till
 • eller något helt eget förslag!
Fakta om författaren hittar du på:
Alex författarlexikon
Wikipedia

Du ska ha två källor för att kunna jämföra och vara källkritisk. Ta hjälp av en ordbok om det är svåra ord i texterna. Uppge alltid källa i din presentation med fullständig webbadress som källa. 

Om du vill använda bilder och fotografier till din presentation måste du tänka på upphovsrätten på bilder och fotografier. Alla bilder ägs av den som gjort/tagit den. På nätet finns det sidor som heter Creative Commons där materialet är fritt. Media (bilder, ljud och filmer) som har en Creative Commons-licens är helt lagliga att kopiera och använda så länge man följer reglerna som upphovsmannen (personen som gjort bilden, ljudet eller musiken) har bestämt.

Här finns bilder:
Wikimedia Commons Är ungefär som ett Wikipedia för bilder.
Pics4Learning Bildsamling för skolarbete. Leta upp kategorin du jobbar med, till exempel "Astronomy" om du jobbar med rymden.
Fotofinnaren Här finns många bilder som är sorterade efter teman. Alla bilderna är fria att använda i skolsammanhang.

  Till onsdagen den 3 december har du två uppgifter i läxa:


1. Läs texten om upphovsrätt som finns på Mediekompassens hemsida:
  Fakta om upphovsrätt
2. Fundera på och var beredd på att diskutera vad som gör att boken du läser har blivit en klassiker4 kommentarer:

 1. Min bok handlar om en niger som är bekänt åt en familj. Sen en dag skulle det vara marknad i stad. Där det sålde bekänter och då ville en oshysst man köpa honom men bekänten ville inte att mannen skulle köpa han. Men sen en annan dag så hittade en liten flicka bekänten honom någon stans och de pratade. Den flickans pappa letade också efter en bekänt. Så flickan tjatade på sin pappa att de skulle köpa han istället för att den andra mannen skulle göra det. Sen köpte pappan honom istället för den andra mannen.

  Författaren heter Tommy Onkel.

  Skulle man göra en bild med till boken?

  SvaraRadera
 2. Ludwig; jag lyckades tyvärr ta bort din kommentar! Förlåt! Jag har läst den. Det du ska göra till i morgon är att läsa om upphovsrätt - länken finns här ovanför. Du ska också fundera på vad det är i din bok som har gjort den till klassiker. Den här gången är det inte tänkt att man ska återberätta allt i boken.

  SvaraRadera
 3. Vad gör en bok till en KLASSIKER?

  En klassiker är en bok som har varit med i många år som exempelvis Robbinson Crusoe. Det innebär också att man än läser den idag. När de första klassikerna kom så blev de mycket populära och sedan har det bara följt med i tiden. Klassiker är en bok som har en intressant historia.
  Boken jag har läst handlar om en verklig händelse. En man blir strandsatt på en öde ö efter en båtolycka som bara han överlever. Han kommer upp på ön och vet inte vad han är. I boken får man höra hur Robbinson överlever dag och natt han gör ett hus och skaffar mat och en dag får han en vän som heter Fredag. Boken har en bra handling och ett bra avslut.
  Kända klassiker:
  1. Jorden runt på 80 dagar
  2. Robbinson Crusoe
  3. Från jorden till månen
  4. Robin Hood
  5. En världssegling under havet
  Det finns fler.
  Hoppas du har lärt dig något nytt.

  SvaraRadera